O nas

Najin navdih so otroci. Pedagoginji montessori, ki si želiva svoje otroke vzgojiti v samostojne, samoiniciativne, vedoželjne in samozavestne osebe, veliko časa nameniva iskanju primernih elementov za dom, ki otroku od rojstva naprej to tudi omogočajo. Tako se je rodila ideja o montessori sobici …

Tamara Gale Bešinsky

Sem ponosna mama dveh deklic, žena, pedagoginja montessori, ljubiteljica narave in ljubiteljska popotnica. Rada plešem, smučam, plavam, berem za dušo in za nenehno bogatitev možgančkov.

V času šolanja na Teološki fakulteti sem spoznala svoje poslanstvo - otroci. Takrat sem se kot prostovoljka odločila za pomoč otrokom pri dveh dejavnostih; prva je bila plavanje s pomočjo koncepta Halliwick z otroci s cerebralno paralizo na centru IRS Soča.  Druga pa je bila odprava v Peru z društvom POTA, kjer sem pomagala pri vzgoji in učenju sirot v centru Cuidad de los Ninos v revnem in precej nevarnem obrobju Lime. Ljubezen do otrok, njihova iskenost in zvedavost po vsesplošnem znanju je pustila pečat in prižgala plamen, zato sem se po dokončani diplomi odločila še za študij pedagogike montessori.

Delo vzgojiteljice montessori v vrtcu sem opravljala vse do trenutka, ko sem se odločila posvetiti več časa svoji družini in se obenem posvetiti samostojnemu kreativnemu delu. V času porodniške, ko sem pripravljala okolje za svojega otroka, sem ugotovila pomanjkanje ponudb z pohištvom montessori v Sloveniji. Tako je vzklila želja po pomoči staršem, ki želijo svojim otrokom ponuditi okolje, v katerem se bo otrok lahko samostojno gibal in odraščal.

V zadnjih 3 letih pa me navdušujejo tudi otroci s posebnimi potrebami, s katerimi imam priložnost delovanja in raziskovanja pedagogike montessori na njim ustrezen način, v javnem zavodu CIRIUS Kamnik. S svojim znanjem in izkušnjami ter z elementi montessori želim obogatiti delo otrokom s posebnimi potrebami v tamkajšnjem okolju, kar zahteva veliko didaktične improvizacije, usklajevanja in individualnih prilagoditev.

Skupaj z Ano, s katero se poznava že iz prvih dni študija na Teološki fakulteti, sva se po vseh letih podobnega dela le našli, da skupaj začrtava novo, uspešno zgodbo.

Ana Jelovčan

Sem diplomirana teologinja in že tekom študija sem vedela, da to ne bo moj poklic. Našla sem se med otroki. Odkrila sem Mario Montessori in 10 let nazaj počasi začela odkrivati in raziskovati njen način dela. Navdušil me je oziroma me vsak dan znova še vedno navdušuje.

Otrokova svoboda znotraj jasno postavljene strukture, otrokov neverjetni um, ki je kot spužva, ki srka in sprejema znanje iz svoje okolice, otrok, kot samostojni individuum, ki ga ne gledamo skozi prizmo kriterijev, ki jih narekuje družba, ampak mu damo možnost, da se sam izgrajuje na njemu lasten način in tempo, ki ga zahteva njegov notranji glas. Najbolj fascinantno pa je, da se vse to začne že z rojstvom, zato je še toliko bolj pomembno, da otroku nudimo kar se da najbolj primerno okolje za njegov razvoj.

Sem tudi mama trem malim raziskovalcem in prav zaradi njih sem v svojem poklicu še bolj suverena in samozavestna, saj me materinstvo vedno znova postavlja pred nove izzive in je daleč najbolj zahtevna hkrati pa tudi najlepša »služba« v mojem življenju. Rada odkrivam in prepletam različna znanja. Sem pedagog montessori 0-12 let, v svoje delo pa veliko vključujem tudi Brain gym, ki je odličen za izboljševanje koncentracije in  različnih učnih težav oz izzivov. Sem tudi INLPTA Learning Coach (The international Neuro- Linguistic Programming trainers Association). Gre za spretnosti in znanja, ki pomagajo pri učinkovitem komuniciranju v trikotniku učenec-učitelj starš, otrok- vzgojitelj starš, različne tehnike, kako učinkovito voditi skupino in kako graditi pozitivno otrokovo samopodobo, ter metode za bolj preprosto in učinkovito učenje. Z vsemi temi znanji in tehnikami pomagam tudi otrokom z učnimi težavami in posebnimi potrebami. Moji otroci in vsi otroci s katerimi delam pa pravzaprav ves čas učijo mene. Učijo kako pomembno je, da jim pustimo da so unikatni vsak zase, da jim ne vsiljujemo naših meril in pričakovanj ampak preprosto zaupamo v njihov notranji ritem in potrpežljivo čakamo, opazujemo in jim nudimo oporo in točno toliko pomoči kot jo potrebujejo, da lahko naredijo sami. S tem bodo pridobili samozaupanje in vero sami vase da zmorejo, to pa je najboljša popotnica za Življenje.

S Tamaro naju druži ljubezen do otrok in zanimanje za pedagogiko montessori. Družijo naju podobne vrednote in želja po tem, da staršem olajšava kakšen izziv pri vzgoji in razvoju njihovih otrok. Sva predvsem mami in verjameva, da je lahko prav ta preplet strokovnega znanja prenesenega v praktično uporabo staršem v veliko oporo.

Kontaktirajte nas

Telefon: 031 705 146
Telefon: 031 621 003
Email: 

Spremljajte nas

Spremljajte nas lahko preko Facebook profila in preko Instagrama:

Pišite nam:

© 2021 by Moj Svet. Vse pravice pridržane.